Aardwarmte

 Goed voor het milieu

Onze kas werd jarenlang verwarmd door aardgas. In het ketelhuis stond een grote ketel die het water opwarmde en dat warme water liep via buizen door de kas.
Deze manier van verwarmen vonden wij niet duurzaam genoeg. We zijn gaan zoeken naar nieuwe mogelijkheden.
Aardwarmte was een goede optie, maar dit is als bedrijf alleen niet te bekostigen.
Wij hebben ons aangesloten bij het aardwarmtecluster van de Koekoek 

Wat is aardwarmte?

In de diepe aarde zijn er temperaturen tot meer dan 5000 graden C.  Deze aardwarmte wordt ook geothermische energie genoemd. Naarmate je dichter bij het aardoppervlakte komt wordt de aarde minder warm. In Nederland stijft de bodemtemperatuur met 3 graden C. per 100m diepte. In de Koekoekspolder wordt er water van ongeveer 70 graden C naar boven gehaald bij een diepte van 2 kilometer. Dat is voor de glastuinbouw een optimale watertemperatuur om de kassen te verwarmen.

Gebruik van de aardwarmte

In maart 2012 is door het project Groenhouse Geo Power Koekoekspolder in IJsselmuiden een aardwarmtebron gerealiseerd. Deze aardwarmtebron voorzag tot 2014 een drietal (komkommer)bedrijven, met gezamenlijk 17,5 ha glas van warmte.
De aardwarmtebron bestaat uit 2 putten die in de grond zijn geboord. Ze zijn beiden meer dan 1950 meter diep. In een van buizen is een pomp gebouwd op circa 400m diepte. Deze pomp pompt het warme water omhoog daarmee het vervolgens naar de aardwarmtecentrale kan worden gebracht. In een warmtewisselaar wordt de geothermische energie aan het water onttrokken en naar de kassen geleid.
Het daardoor afgekoelde water gaat via de tweede put terug in de grond.

Eind 2014 zijn wij als bedrijf samen met het buurbedrijf met Biologische Zaadteelt ook aangesloten op dit aardwarmtenetwerk.
Op 19 december 2014 hebben we officieel de gaskraan dichtgedraaid op ons bedrijf, en is de aardwarmtepomp  gaan draaien.
Een historische moment, zo reduceren wij de uitstoot van CO2, wat goed is voor het milieu.

Wij verwarmen onze kas met het retourwater van de komkommerbedrijven. Zij koelen het water van 73 graden C terug naar ongeveer  40 graden C,
de komkommerbedrijven kunnen niets meer met warmte van deze temperatuur. Bij komkommers moet het altijd warm zijn in de kas.
Deze restwarmte in het retourwater is warm genoeg om onze aardbeienkwekerij en boerderijwinkel te verwarmen.
Wij koelen het water van 40 graden terug naar ongeveer 25 graden.

Daarna gaat dat retourwater nog weer naar het bedrijf met de zaadteelt. In deze zaadteelt hebben ze maar heel weinig warmte nodig,
de kas moet vorstvrij gehouden worden.
Qua duurzaamheid is dit een grote overstap voor ons bedrijf. Steeds meer afnemers vinden maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk en kiezen bewust voor duurzaam geteelde producten.

Voor nog meer informatie kijk op http://www.greenhousegeopower.nl

Nog meer duurzaamheid

In maart 2018 is het hele dak van onze schuur vol gelegd met zonnepanelen.  We zijn nu met onze stroom bijna zelfvoorzienend.