Groeiproces aardbeien

Een aardbeienplant geeft ranken met nieuwe stekjes eraan. Die ranken worden afgeknipt en de kleine stekjes worden in juli op een apart veld gezet. Deze stekjes groeien uit tot mooie plantjes die begin december in de koelcel gaan bij 1° onder nul. Zo staat het groeiproces stil. We halen steeds de benodigde portie planten uit de koelcel.

Met behulp van een oppotmachine worden emmers gevuld met speciale aardbeienpotgrond. De plantjes worden er met de hand ingepoot.

Dan gaan alle potten de kas in. Na een paar weken groeien, komen de bloemen erin. Dan is het tijd om bijen en hommels in de kas te zetten. Deze insecten zorgen voor de bestuiving van de bloemen. Zonder deze medewerkers komen er geen goede aardbeien.

Na ongeveer 6 weken zijn de eerste aardbeien rood. Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner. Het plukken kan beginnen. Als de groene aardbeien in zicht komen gaan we trossen doorhalen. Dat betekent dat we het blad en de trossen van elkaar scheiden door middel van een draad. Zo kan het zonlicht beter bij de aardbeien komen en kunnen we makkelijk plukken.

kas 5-3-2019

De aardbeien zijn van het ras ‘Sonsation’. Dit ras geeft een stevige aardbei met een goede smaak en een heerlijk aroma.

De hoge productie, stevigheid en grote houdbaarheid van de vruchten zijn erg geschikt voor ons als kweker maar ook voor de handel.