Groeiproces aardbeien

Een aardbeienplant geeft ranken met nieuwe stekjes eraan. Die ranken worden afgeknipt en de kleine stekjes worden in juli op een apart veld gezet. Deze stekjes groeien uit tot mooie plantjes die begin december in de koelcel gaan bij 1° onder nul. Zo staat het groeiproces stil. We halen steeds de benodigde portie planten uit de koelcel.

Met behulp van een oppotmachine worden emmers gevuld met speciale aardbeienpotgrond. De plantjes worden er met de hand ingepoot.

Dan gaan alle potten de kas in. Na een paar weken groeien, komen de bloemen erin. Dan is het tijd om bijen en hommels in de kas te zetten. Deze insecten zorgen voor de bestuiving van de bloemen. Zonder deze medewerkers komen er geen goede aardbeien.

Na ongeveer 6 weken zijn de eerste aardbeien rood. Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner. Het plukken kan beginnen. Als de groene aardbeien in zicht komen gaan we trossen doorhalen. Dat betekent dat we het blad en de trossen van elkaar scheiden door middel van een draad. Zo kan het zonlicht beter bij de aardbeien komen en kunnen we makkelijk plukken.

kas 5-3-2019

De aardbeien zijn van het ras ‘Sonsation’. Dit ras geeft een stevige aardbei met een goede smaak en een heerlijk aroma.

De hoge productie, stevigheid en grote houdbaarheid van de vruchten zijn erg geschikt voor ons als kweker maar ook voor de handel.

 

Via onze webshop zijn onze aardbeienplanten te koop. Hieronder leest u hoe je de aardbeienplant het beste kunt verzorgen:

Bij aankoop van uw plant zijn de eerste vruchten al bijna rijp.  Nieuwe bloemtrossen beginnen al te bloeien.  Andere trossen zijn nog onderweg vanuit het hart van de plant. Tot aan het moment dat u de planten ontvangen hebt, is de potgrond waarin ze staan steeds van plantenvoeding voorzien en hebben ze zeer regelmatig water gekregen.

Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Eén pot vraagt ongeveer 1 tot 1,5 liter water per dag! De beste methode is om de eerste watergift in de vroege ochtend te geven en de laatste watergift aan het einde van de dag.

Wilt u de planten nog extra voeding geven, dan is bijvoorbeeld Pokon voor kamerplanten goed te gebruiken. De dosering staat op het flesje, maar gebruik in elk geval nooit teveel!

Het kan zijn dat u tussen uw plant een papieren zakje vindt, in dit zakje zit zaagsel en hele kleine beestjes, roofmijten. Deze roofmijten kunnen zelf uit het zakje en zorgen er voor dat uw plant minder last van spint en luis heeft.

Na de oogst van de aardbeien kan de plant het beste overleven in de tuingrond. Snij na de oogst de lange bladeren van de plant, haal de pot van de wortels af en plant de Sonsation in de tuin.

Geef de plant regelmatig water. De aardbeiplant zal vervolgens weer gaan hergroeien.

In de tuingrond zal de plant zijn wortels eenvoudig uit kunnen breiden en is de plant na het aangroeien minder vatbaar voor watertekort. Af en toe een beetje voeding stelt de aardbeienplant erg op prijs.

Succes met uw eigen aardbeienteelt!
Eet smakelijk!

Richard en Annet Kalter